Opvækst i provinsen - Om dem, der bliver, og dem, der rejser

Beskrivelse
Mange børn og unge uden for Danmarks store uddannelsesbyer bliver i løbet af deres opvækst gradvist overbevist om nødvendigheden af at forlade deres hjemegn. De rejser og forstærker dermed den fraflytningstendens, som mange af provinsens lokalsamfund er ramt af.

Opvækst i provinsen sætter fokus på den skævhed mellem land og by, som præger det danske samfund, men den udforskes her fra en ny vinkel. Med udgangspunkt i børn og unges perspektiver går bogen tæt på de processer, der lærer børn at tvivle på de lokale muligheder. Baseret på et antropologisk feltarbejde på Tønderegnen viser forfatterne, hvordan børne- og ungeinstitutioner spiller en central rolle i denne proces. Ved at formidle uddannelsessystemets urbane orientering og fastlagte progression fremhæver lokale institutioner, som daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser, mobilitet som nødvendig for den gode udvikling og sikre livsbane. Mod deres hensigt bidrager de dermed til provinsens affolkning og tab af prestige.

Bogen trækker på et rigt materiale af observationer og interview med forældre, rådgivere, forvaltningsansatte, pædagoger, lærere og især med børn og unge i forskellige aldersgrupper. Den går tæt på informanternes forskellige opfattelser af lokalmiljøets muligheder og fremtidsscenarier og på deres erfaringer med forskellige værdisystemer og livsformer. Bogen rejser en diskussion om uddannelsessystemets rolle i forhold til anerkendelse og ulighed, men den peger også på, hvordan uddannelsesindsatser kan bidrage til at udvikle og styrke lokalsamfund.
Informationer
Flere informationer

OriginalsprogDansk
Udgivelses stedÅrhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Vol/bindAntropologiske studier 6
Antal sider195
ISBN (Trykt)2245 2737, 978 87 7184 598 3
PublikationsartForskning
Peer reviewJa

Publikationsserier

NavnAntropologiske Studier
ForlagAarhus Universitetsforlag
Nr.6
ISSN (Trykt)2245 2737

Samarbejdspartnere

  • Danmarks Pædagogiske Universitet